Szama na rozkładzie

Czyli debaty, rozmowy i przemyślenia na tematy nie powiązane ściśle z pozostałymi działami forum.
Regulamin forum
Regulamin forum
1. Przestrzegamy przepisów prawa Rzeczypospolitej Polskiej, jak absurdalne by te prawa nie były i która Rzeczpospolita by to aktualnie nie była.
2. Użytkownicy ponoszą odpowiedzialność za treść swoich wpisów
3. Administracja nie odpowiada za treść wpisów osób trzecich, przyjmuje jednak uzasadnione wnioski o ich edytowanie lub usuwanie.
4. Każdy użytkownik nie sprawujący nadzoru nad witryną może posiadać tylko jedno aktywne konto.
5. Zabrania się wykorzystywania narzędzi przysługujących użytkownikowi forum do rozsyłania spamu.
6. Nie umieszczamy na forum treści pornograficznych, oraz odnośników do stron zawierających takie treści.
7. Przypisywanie sobie tożsamości innych członków społeczności internetowych skutkuje usunięciem konta bez ostrzeżenia.
8. Ewidentnie umyślne działania na szkodę forum mogą skutkować usunięciem konta bez ostrzeżenia.
9. Stosowanie czerwonego koloru w tekście jest dozwolone tylko dla administratora i użytkowników z uprawnieniami do moderowania forum.
10. Rozwiązań dla potencjalnych konfliktów i nieporozumień z innymi użytkownikami szukamy we własnych zasobach, na odcinku między ego a rozumem.
Awatar użytkownika
Suchy Wilk
nakręcony
Posty: 6360

Re: Szama na rozkładzie

#41

Postautor: Suchy Wilk » 03 wrz 2017, 00:32

smak sosu pieczarkowego do placków ziemniaczanych.
"Trza zrobić ściepę narodową i kupić bombę atomową"
- Bohdan Smoleń

Awatar użytkownika
Rara_Avis
nakręcony
Posty: 3637

Re: Szama na rozkładzie

#42

Postautor: Rara_Avis » 03 wrz 2017, 11:08

Heriotza pisze:Co ci nie pasuje w sosie pieczarkowym?



szczerze mówiąc..tez nie znam takiego zestawu....owszem..jak jem danie drwala...to do dużego placka jest taki pyszny farsz z papryka,kawałkami gulaszoweg omięska i czasem jakas pojedyncza usmażona pieczarka się gdzies napatoczy..ale smak jest zupełnie inny
venus in fire, mars in fire ... romantic fire, fiery desires

Awatar użytkownika
Heriotza
nakręcony
Posty: 3636

Re: Szama na rozkładzie

#43

Postautor: Heriotza » 03 wrz 2017, 15:18

Tak, do placków lepszy od sosu pieczarkowego jest tylko gulasz.

Dzisiaj zrobiłam zapiekankę


Następnym razem zamienię kalafior na brokuły, bo ta z kalafiorem jest jakaś blada.
Kuna sogobi kuna yana wakara.

Awatar użytkownika
Heriotza
nakręcony
Posty: 3636

Re: Szama na rozkładzie

#44

Postautor: Heriotza » 15 gru 2017, 20:35

W internecie znalazłam przepis na rybę w cieście, ale mi okropnie niedobry farsz wyszedł. Chyba przesadziłam z chrzanem.
Kuna sogobi kuna yana wakara.

Awatar użytkownika
Rara_Avis
nakręcony
Posty: 3637

Re: Szama na rozkładzie

#45

Postautor: Rara_Avis » 21 sty 2018, 21:15

Prima!:D
gościnnie...męska sztuka kulinarna,ale moje paluszki w tle:)
Obrazek
Obrazek
venus in fire, mars in fire ... romantic fire, fiery desires

Awatar użytkownika
Raedwald
nakręcony
Posty: 3215

Re: Szama na rozkładzie

#46

Postautor: Raedwald » 26 sty 2018, 17:59

Jakich składników używacie do kimchi i ile u was leżakuje ? U mnie ostatnio dojrzewało w piwnicy przez trzy miesiące. Są specjalne lodówki do tego celu ale ja ich nie mam. Pochwalcie się swoimi przepisami na tą potrawę.
Ni korowy, ni swini
Tolko Stalin na stini
I pokazujet rukoj
Idi w Polszu za mukoi

Awatar użytkownika
Rara_Avis
nakręcony
Posty: 3637

Re: Szama na rozkładzie

#47

Postautor: Rara_Avis » 29 sty 2018, 20:29

Raedwald pisze:Jakich składników używacie do kimchi i ile u was leżakuje ? U mnie ostatnio dojrzewało w piwnicy przez trzy miesiące. Są specjalne lodówki do tego celu ale ja ich nie mam. Pochwalcie się swoimi przepisami na tą potrawę.


uwielbiam maseczkę z al;g..łączę algi z olejem różanym....cera jest piękna!
z kuchni dalekowschodniej uwielbiam Ramen
venus in fire, mars in fire ... romantic fire, fiery desires

Awatar użytkownika
Raedwald
nakręcony
Posty: 3215

Re: Szama na rozkładzie

#48

Postautor: Raedwald » 29 sty 2018, 20:31

Nie znam Ramen. Z czego to się robi ?
Ni korowy, ni swini
Tolko Stalin na stini
I pokazujet rukoj
Idi w Polszu za mukoi

Awatar użytkownika
Rara_Avis
nakręcony
Posty: 3637

Re: Szama na rozkładzie

#49

Postautor: Rara_Avis » 29 sty 2018, 20:37

Raedwald pisze:Nie znam Ramen. Z czego to się robi ?



rosół po japońsku...nie mam przepisu przy sobie...ale jest szczypior i jajko i japoński makaron,sos sojowy,trochę sake,grzybki halu;p..mniam mniam- i mnostwo rozgrzewającego imbiru....
a teraz opisz jak robisz kiszonki...schodzisz do mrocznej piwnicy,która niegdys słuzyła(służy??) za miejsce tortur...i co dalej??
venus in fire, mars in fire ... romantic fire, fiery desires

Awatar użytkownika
Raedwald
nakręcony
Posty: 3215

Re: Szama na rozkładzie

#50

Postautor: Raedwald » 29 sty 2018, 20:46

Rara_Avis pisze:
Raedwald pisze:Nie znam Ramen. Z czego to się robi ?



rosół po japońsku...nie mam przepisu przy sobie...ale jest szczypior i jajko i japoński makaron,sos sojowy,trochę sake,grzybki halu;p..mniam mniam- i mnostwo rozgrzewającego imbiru....
a teraz opisz jak robisz kiszonki...schodzisz do mrocznej piwnicy,która niegdys słuzyła(służy??) za miejsce tortur...i co dalej??


Na ogół używam około 10 papryczek chili. Powinno się wykorzystywać koreańskie płatki z chili bo bez tego ta kiszonka nie jest prawdziwa. To musi odstać dobre dwa albo trzy miesiące.
Ni korowy, ni swini
Tolko Stalin na stini
I pokazujet rukoj
Idi w Polszu za mukoi

Awatar użytkownika
Rara_Avis
nakręcony
Posty: 3637

Re: Szama na rozkładzie

#51

Postautor: Rara_Avis » 29 sty 2018, 20:49

Raedwald pisze:
Rara_Avis pisze:
Raedwald pisze:Nie znam Ramen. Z czego to się robi ?



rosół po japońsku...nie mam przepisu przy sobie...ale jest szczypior i jajko i japoński makaron,sos sojowy,trochę sake,grzybki halu;p..mniam mniam- i mnostwo rozgrzewającego imbiru....
a teraz opisz jak robisz kiszonki...schodzisz do mrocznej piwnicy,która niegdys słuzyła(służy??) za miejsce tortur...i co dalej??


Na ogół używam około 10 papryczek chili. Powinno się wykorzystywać koreańskie płatki z chili bo bez tego ta kiszonka nie jest prawdziwa. To musi odstać dobre dwa albo trzy miesiące.



...lubie papryczki chili,ale z powodu mozliwych pryszczy uzywam oszczędnie
z czym się to je?z jakim mięsem najlepiej smakuje
venus in fire, mars in fire ... romantic fire, fiery desires

Awatar użytkownika
Raedwald
nakręcony
Posty: 3215

Re: Szama na rozkładzie

#52

Postautor: Raedwald » 29 sty 2018, 20:53

Rara_Avis pisze:
Raedwald pisze:
Rara_Avis pisze:

rosół po japońsku...nie mam przepisu przy sobie...ale jest szczypior i jajko i japoński makaron,sos sojowy,trochę sake,grzybki halu;p..mniam mniam- i mnostwo rozgrzewającego imbiru....
a teraz opisz jak robisz kiszonki...schodzisz do mrocznej piwnicy,która niegdys słuzyła(służy??) za miejsce tortur...i co dalej??


Na ogół używam około 10 papryczek chili. Powinno się wykorzystywać koreańskie płatki z chili bo bez tego ta kiszonka nie jest prawdziwa. To musi odstać dobre dwa albo trzy miesiące.



...lubie papryczki chili,ale z powodu mozliwych pryszczy uzywam oszczędnie
z czym się to je?z jakim mięsem najlepiej smakuje


Ja to jadłem głownie z wieprzowiną ale nie jestem specem. Może powinno się to jeść z czymś innym. To jest piekielnie ostre przynajmniej to co ja robiłem tak wychodziło.
Ni korowy, ni swini
Tolko Stalin na stini
I pokazujet rukoj
Idi w Polszu za mukoi

Awatar użytkownika
Rara_Avis
nakręcony
Posty: 3637

Re: Szama na rozkładzie

#53

Postautor: Rara_Avis » 29 sty 2018, 20:56

Ja to jadłem głownie z wieprzowiną ale nie jestem specem. Może powinno się to jeść z czymś innym. To jest piekielnie ostre przynajmniej to co ja robiłem tak wychodziło.[/quote]

ciekawe,czy jakby cię zacząć jesc smakowałbys ostro...
bo ja napewno słodko,z racji miłosci do słodkosci.
venus in fire, mars in fire ... romantic fire, fiery desires

Awatar użytkownika
Raedwald
nakręcony
Posty: 3215

Re: Szama na rozkładzie

#54

Postautor: Raedwald » 29 sty 2018, 21:00

Rara_Avis pisze:Ja to jadłem głownie z wieprzowiną ale nie jestem specem. Może powinno się to jeść z czymś innym. To jest piekielnie ostre przynajmniej to co ja robiłem tak wychodziło.


ciekawe,czy jakby cię zacząć jesc smakowałbys ostro...
bo ja napewno słodko,z racji miłosci do słodkosci.[/quote]

Bardzo lubię słodycze. Jem ich zdecydowanie za dużo. A co myślisz o flakach, masz jakieś swój patent na tą potrawę ?
Ni korowy, ni swini
Tolko Stalin na stini
I pokazujet rukoj
Idi w Polszu za mukoi

Awatar użytkownika
Suchy Wilk
nakręcony
Posty: 6360

Re: Szama na rozkładzie

#55

Postautor: Suchy Wilk » 29 sty 2018, 21:03

odwieczny problem - Gefilte Fisze na słodko, czy na ostro?
"Trza zrobić ściepę narodową i kupić bombę atomową"
- Bohdan Smoleń

Awatar użytkownika
Raedwald
nakręcony
Posty: 3215

Re: Szama na rozkładzie

#56

Postautor: Raedwald » 29 sty 2018, 21:09

Suchy Wilk pisze:odwieczny problem - Gefilte Fisze na słodko, czy na ostro?


Bardzo to lubię bo lubię ryby i owoce morza we wszelkich postaciach. Osobiście optuję jednak za rybami na słodko np polecam też śledzia ze śmietaną i cukrem.
Ni korowy, ni swini
Tolko Stalin na stini
I pokazujet rukoj
Idi w Polszu za mukoi

Awatar użytkownika
Suchy Wilk
nakręcony
Posty: 6360

Re: Szama na rozkładzie

#57

Postautor: Suchy Wilk » 29 sty 2018, 21:23

Chodzi o ten odwieczny żydowski spór :mrgreen:

Lubię np. tzw. rybę po grecku (jak sama nazwa wskazuje danie staropolskie, nieznane w Grecji), czyli duszoną w marchewce i cebuli - kiedy ma smak kwaskowaty.
Niestety mało kto dobrze to robi, polecam w takich czerwonych wiaderkach firmy Dega, ale raczej nie śledź, a jest niestety najczęstszy.
"Trza zrobić ściepę narodową i kupić bombę atomową"
- Bohdan Smoleń

Awatar użytkownika
Raedwald
nakręcony
Posty: 3215

Re: Szama na rozkładzie

#58

Postautor: Raedwald » 29 sty 2018, 21:41

Suchy Wilk pisze:Chodzi o ten odwieczny żydowski spór :mrgreen:

Lubię np. tzw. rybę po grecku (jak sama nazwa wskazuje danie staropolskie, nieznane w Grecji), czyli duszoną w marchewce i cebuli - kiedy ma smak kwaskowaty.
Niestety mało kto dobrze to robi, polecam w takich czerwonych wiaderkach firmy Dega, ale raczej nie śledź, a jest niestety najczęstszy.


Wolę jednak piklinga.
Ni korowy, ni swini
Tolko Stalin na stini
I pokazujet rukoj
Idi w Polszu za mukoi

Awatar użytkownika
Rara_Avis
nakręcony
Posty: 3637

Re: Szama na rozkładzie

#59

Postautor: Rara_Avis » 30 sty 2018, 21:13

Raedwald pisze:
Rara_Avis pisze:Ja to jadłem głownie z wieprzowiną ale nie jestem specem. Może powinno się to jeść z czymś innym. To jest piekielnie ostre przynajmniej to co ja robiłem tak wychodziło.


ciekawe,czy jakby cię zacząć jesc smakowałbys ostro...
bo ja napewno słodko,z racji miłosci do słodkosci.


Bardzo lubię słodycze. Jem ich zdecydowanie za dużo. A co myślisz o flakach, masz jakieś swój patent na tą potrawę ?[/quote]


chętnie odpowiem,ale dziś bardzo mnie boli całe trawienie,wegetuje na siemieniu...
o flaczkach wolę nie mysleć w tej chwili
venus in fire, mars in fire ... romantic fire, fiery desires

Awatar użytkownika
Heriotza
nakręcony
Posty: 3636

Re: Szama na rozkładzie

#60

Postautor: Heriotza » 01 lut 2018, 22:55

Dzisiaj robiłam szybkie zimowe ciasto z pomarańczami. Trochę rozgotowałam pomarańcze w syropie, ale wyszło pyszne. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników.
Kuna sogobi kuna yana wakara.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika