Strona 1 z 1

Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 30 wrz 2017, 23:59
autor: Estramaduras
Kopiuję mój stary temat z filmwebu.

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 00:00
autor: Estramaduras
Sandacz au naturel podawany w Gribojedowie w "Mistrzu i Małgorzacie"

składniki:
sandacz
ok. 1 kg
wywar z jarzyn
może być z kostki
5 dag masła
3 jajka na twardo
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny

Przygotować bulion z jarzyn. Dodać kilka ziaren czarnego pieprzu i listek laurowy. Zostawić do wystudzenia. Wywaru musi być tyle żeby przykrył całą rybę. Sandacza oskrobać, oczyścić, włożyć do garnka i zalać zimnym wywarem. Powoli doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować 15-20 min. Pozostawić sandacza w wywarze, by nie ostygł. W rondelku rozpuścić 5 dag masła, dodać drobno posiekane jajka i natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko dobrze podgrzać. Gorącego sandacza wyłożyć na ogrzany półmisek, skropić sokiem z cytryny i oblać równomiernie gorącą zawartością rondelka.

Smacznego!

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 00:00
autor: Estramaduras
Zupa z bazylii z książki "Solea" Jeana-Clauda Izzo

"Zupę z bazylii przyrządza się na tysiące sposobów. W Marsylii każdy mówi: "Moja matka robiła to tak..." Za każdym razem zupa ma inny smak, w zależności od tego, jakie się do niej włoży jarzyny. A przede wszystkim w zależności od tego, ile się czosnku i bazylii, a potem ile się doda przecieru z pomidorów sparzonych w wodzie, w której gotowały się jarzyny.
Zupa z bazylii w wersji Honorine nie miała sobie równych. Biała i czerwona fasola, zielona fasolka szparagowa, kilka kartofli i makaron. Gotowała to wszystko na małym ogniu przez cały ranek. Potem w drewnianym moździerzu ucierała czosnek z listkami bazylii i nie wolno było jej wtedy przeszkadzać."

Robiłem tą zupę kiedyś i jest ok, ale spodziewałem się czegoś lepszego.

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 00:07
autor: Rara_Avis
Estramaduras pisze:Zupa z bazylii z książki "Solea" Jeana-Clauda Izzo

"Zupę z bazylii przyrządza się na tysiące sposobów. W Marsylii każdy mówi: "Moja matka robiła to tak..." Za każdym razem zupa ma inny smak, w zależności od tego, jakie się do niej włoży jarzyny. A przede wszystkim w zależności od tego, ile się czosnku i bazylii, a potem ile się doda przecieru z pomidorów sparzonych w wodzie, w której gotowały się jarzyny.
Zupa z bazylii w wersji Honorine nie miała sobie równych. Biała i czerwona fasola, zielona fasolka szparagowa, kilka kartofli i makaron. Gotowała to wszystko na małym ogniu przez cały ranek. Potem w drewnianym moździerzu ucierała czosnek z listkami bazylii i nie wolno było jej wtedy przeszkadzać."

Robiłem tą zupę kiedyś i jest ok, ale spodziewałem się czegoś lepszego.



mozna pzrenieśc z filmwebu swoje wpisy...bo chyba był tam mój przepis ksiązkowy na Cycuszki nowicjuszki z Allende...

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 00:08
autor: Estramaduras
Rara_Avis pisze:mozna pzrenieśc z filmwebu swoje wpisy...bo chyba był tam mój przepis ksiązkowy na Cycuszki nowicjuszki z Allende...


Ja moje skopiowałem i widziałem ten na cycuszki :D

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 00:33
autor: Rara_Avis
Estramaduras pisze:
Rara_Avis pisze:mozna pzrenieśc z filmwebu swoje wpisy...bo chyba był tam mój przepis ksiązkowy na Cycuszki nowicjuszki z Allende...


Ja moje skopiowałem i widziałem ten na cycuszki :D



i ja widziałam i wrzucam!:)


przepis na cycuszki nowicjuszki(Allende,Afrodyta)

1filiżanka drobno pokrojonych suszonych śliwek
4białka
4łyzki cukru pudru
ćwierć łyzeczki esencji waniliowej

ubij na sztywniaka pianę,powoli dodawaj cukier.....jeszcze wolniej esencję i sliwki....przełóz do wysmarowanej masłem foremki,piecz godzinę w piekarniku(śr.ogień)..podawaj z bitą śmietaną lub kremem angielskim..(przepis na krem w przyszłosci)
apetit!:)

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 00:35
autor: Rara_Avis
idę..na dziś to wszystko...

dobranoc!

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 11:29
autor: Estramaduras
Rara_Avis pisze:
i ja widziałam i wrzucam!:)


przepis na cycuszki nowicjuszki(Allende,Afrodyta)

1filiżanka drobno pokrojonych suszonych śliwek
4białka
4łyzki cukru pudru
ćwierć łyzeczki esencji waniliowej

ubij na sztywniaka pianę,powoli dodawaj cukier.....jeszcze wolniej esencję i sliwki....przełóz do wysmarowanej masłem foremki,piecz godzinę w piekarniku(śr.ogień)..podawaj z bitą śmietaną lub kremem angielskim..(przepis na krem w przyszłosci)
apetit!:)


Muszę sobie kiedyś zrobić te smaczne cycuszki

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 11:31
autor: Estramaduras
Przepisy na syrenę południa z "Księżniczki Anginy" Rolanda Topora:

Syrenę Południa uśpić, naszpikować gotowanymi truflami i położyć na pokrojonych warzywach. Dodać masła, przyprawić, obłożyć cienkimi plastrami słoniny i dolać czerwonego bordeaux do połowy garnka. Gotować dziesięć minut. Odcedzić udko. Rozprowadzić zasmażkę, zagęścić i na małym ogniu smażyć udko w zasmażce przez dwadzieścia minut. Podawać z przybraniem w formie czterech majorów (po dwóch z każdej strony), dekorowanych truflami z Perigord. Marsowy efekt podkreślamy, garnirując wiarusów potrawką z mlecza, trufli i grzybów. Danie wyborne i wytworne.

Za wielki rarytas uchodzi Syrena Południa duszona w białym winie. Niektórzy smakosze wolą ją jednak w wywarze, podaną z garnizonem angielskim lub szwajcarskim. Zgodnie z prawem Archimedesa, Syrenę faszerować na wysokości bluzki. Uważać na głowę, by zachowała naturalny kształt. Syrena Południa uszlachetnia wszystkie sosy. Znakomicie smakuje przyrumieniona na rożnie o podawana potrawką z uszu białych myszek. Jest też świetna na niebiesko: skropiona gorącymi łzami, podlana dobrym burgundem i uduszona w pachnących oparach cebuli, pietruszki, szałwii, szczypiorku, tymianku, estragonu oraz liści laurowych.

Gdy tłuściutka, żywiołowa i młodzieńcza Syrena Południa jest w pełnym rozkwicie, najlepiej smakuje usmażona pod warstwą artystycznie przyrumienionej pietruszki.
Syrenę marynowaną w orleańskim różowym occie winnym, z dodatkiem tymianku, gałki muszkatołowej i liścia laurowego, kokieteryjnie obtoczyć w mące i rzucić na rozgrzaną patelnię.
Posypana drobną solą, zdobna siemieniem i jajkiem, Syrena Południa wspaniale prezentuje się pod kopułą z pietruszki.

I na koniec charakterystyka Syreny południa:

Jej oczy pozbawione są może wyrazu, szczególnie po usmażeniu. Jakimż jednak przysmakiem bywa dobrze odżywiona Syren Południa o delikatnym mięsie, królowa stołu, chluba jezior. Przy odrobinie szczęścia można ją spotkać wszędzie, acz subtelna Syrena Południa, ów prawdziwy smakołyk, jest rzadkością nie lada. Najznakomitsze okazy pływają w Wielkich Jeziorach Buttes-Chaumont i Lasku Bulońskiego. Syrena Południa waży zwykle pięćdziesiąt cztery kilo i jest w niczym niepodobna do innych syren. Ma smukłe ciało, kształtną głowę i spiczasty nosek. Jej sukienka w kratę jest gładka i miękka jak skóra. Dodajmy do tego cieniutkie, szlachetne łuski, za którymi przepadają kucharze. Z Syreną Południa nic się równać nie może.

Re: Jedzenie i przepisy kulinarne z powieści

: 01 paź 2017, 11:50
autor: Estramaduras
Przepis z książki "Imię róży"

- Robię - odparł - robię syr w zasmażce.
- Jak się to przyrządza?
- Facilis. Weź el syr, który nie będzie zbyt staryani zbyt nasolony, i pokrój na wąskie paski, kwadraty albo sicut zechcesz. Et postea położysz odrobinę butiero lub structo fresco a rechauffer sobre żar. A w to vamos a poner dwa plastry syra, a kiedy zmięknie, sucrum etcannella supra positurum du bis. I podawać natychmiastin tabula, gdyż należy spożywać todo gorący.

Facilis - spokojnie
sicut - tak jak
Et postea - a następnie
butiero - masło
structo fresco a rechauffer sobre - na świeży
vamos a poner - dołożymy
sucrum etcannella supra positurum du bis - smażymy dwa razy