Heriotza pisze:Fajna biblioteczka. Dawaj jeszcze linki do przepisów.
Ten przepis był na stronie allrecipes, która od kilkunastu dni jest już nieaktywna, ale mogę go napisać z pamięci.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- przyprawy
Na oleju podduszamy cebule pokrojone w piórka, paprykę (drobno pokrojona), po 15-20 minutach dorzucamy drobno pokrojone pomidory bez skórki i tuńczyka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy według uznania (ja dałem jeden wyciśnięty ząbek czosnku, trochę pieprzu i ziół prowansalskich). Następnie układamy farsz na jednym płacie ciasta tak żeby zostało ok. 2 cm wolne z brzegu. Przykrywamy to drugim płatem ciasta i mocno zlepiamy brzegi żeby powstało coś w rodzaju dużego pieroga. Nakłuwamy górną część widelcem i dajemy do pieca na ok. 20 minut na 180 stopni.